Home  >   Behandelingen  >  Eet-  en drinkproblemen

Eet- en drinkproblemen


Problemen met eten en/of drinken is een aanslag op de dagelijkse energiebehoefte. Een mens slikt 600 keer per dag, waarbij voornamelijk speeksel wordt weggeslikt. Slikstoornissen kunnen voorkomen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Bij ernstige slikstoornissen kan men ondervoed raken of zelfs uitdrogen. Bij kinderen heet de logopedische begeleiding: prelogopedie.

Klacht:
- Het verslikken in voeding en kans op een longontsteking: na een hersenbloeding, hersenbeschadiging, spierziekte of dementie.
- De overgang van vloeibaar voedsel naar vast voedsel gaat niet goed bij: het afbouwen van de sondevoeding, overstap van borst/flesvoeding naar vaste lepelvoeding.
- Kauwproblemen: kokhalzen door grove structuur van de voeding, onvoldoende fijn kunnen kauwen van vaste voeding, ongevoeligheid of overgevoeligheid in de mond, overgang van lepelvoeding naar vaste voeding.
- Het weigeren van voeding: structuurgewenning, ongevoeligheid of overgevoeligheid voor smaak van voeding.
- Regelmatig hoesten: het blijven steken van voedsel in de luchtpijp, het terugkomen van voeding in de mond of neus, vaak en veel spugen (bij zuigelingen), benauwdheid tijdens het eten/drinken.


Heeft u vragen of problemen met betrekking tot het hierboven genoemde onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.



Ga naar: Behandelingen  |  Home